Solros

Stor öppenhet inför olika inriktningar av psykoterapi

Jag är nytillkommen kollega och Leg. psykolog på mottagningen Dininsida. Det som lockade mig till hit, var den uttalade öppenheten inför olika metoder och inriktningar av psykoterapi.

Jag har arbetat som psykolog i 12 år och arbetade innan dess som researcher och journalist. Våren 2015 besökte jag ett seminarium i Åbo, Finland med dr Daniel Siegel, en amerikansk psykiater och forskare. Siegel talade då om att ”walk the talk” – om att det inte alltid är tillräckligt att prata, vi behöver göra också.

I praktiken betyder det för mig att om man arbetar i ett yrke där man får förtroendet att möta öppenhet, kan man också själv behöva praktisera öppenhet i sin egen vardag.

Som psykolog här på mottagningen blir det möjligt för mig att ”walk the talk” – alltså inte bara prata, utan också göra det jag pratar om och önskar.

Som människa är det inte alltid enkelt att vara öppen mot omgivningen hur mycket man än önskar det. Vi är olika som individer och förstår inte alltid varandra. Vi behöver hävda våra egna ståndpunkter och vara unika samtidigt som vi vill vara i gemenskap. Det är ibland en besvärlig balansgång.

Våra egna problem kan också göra det svårt att vara öppen och hindra oss att söka oss till till den gemenskap vi ofta längtar till.  Stress, nedstämdhet, erfarenhet av att inte kunna lita på andra, dålig självkänsla eller rädsla att inte bli accepterad. Det går att uppleva omgivningen som kravfylld och besvärlig av många olika skäl. Liksom man kan känna att man själv är otillräcklig och dålig på olika sätt.

Du som kommer hit

Vi vill att du som kommer hit till mottagningen ska känna att det är möjligt att uttrycka dig öppet i terapirummet.

Vi tror att det är bra att här finns många olika inriktningar av psykoterapi att välja mellan så att du kan hitta den form som passar just dig bäst. Vi som arbetar här är legitimerade psykoterapeuter och psykologer med en gemenskap i öppenhet inför att du ska få välja att bli hjälpt så som det passar dig bäst.

I en personlig psykoterapeutisk kontakt finns utrymme att undersöka allt det som är motstridigt inom en själv. Jag skulle vilja säga att psykoterapi i många delar är en övning i öppenhet inför det som man just nu inte klarar av att uppleva. Att bli mer vän med mig själv kan göra det lättare att välja att vara öppen inför andra och ingå i gemenskap på egna villkor.

Walk the talk

Ibland, som i Europa hösten 2015 verkar det mer aktuellt än någonsin att vi behöver hitta sätt att förhålla oss till det som är nytt och okänt. Inom oss och i vår omvärld. Att lära oss att ”walk the talk”, så att våra mänskliga rättigheter inte trampas ner av andra krafter.

2 reaktioner på ”Stor öppenhet inför olika inriktningar av psykoterapi”

  1. Gillar verkligen detta ställningstagande för öppenhet. För en bättre värld. För klarsyntheten och modet att uttrycka det. Det gjorde mig glad att lösa detta!

Kommentarer är stängda.