Känner du dig nedstämd eller deprimerad? Pröva de här råden så blir det lättare att stå ut.
Håll kontakten
Dra dig inte undan från livet. Att umgås med andra kan förbättra ditt humör och din sinnesstämning.
Att hålla kontakten med familj och vänner innebär att du har någon att prata med när du känner dig nedstämd och det kan ha stor betydelse för att ta sig ur nedstämdheten.
Läs om du kan förbättra dina relationer
Aktivera kroppen
Börja med någon form av motion. Det är vetenskapligt bevisat att fysisk aktivitet förbättrar humöret och sinnestämningen. Har du inte motionerat på länge, så ta det lugnt i början.
Ett förslag kan vara börja med en daglig promenad på 20 minuter och öka med fem minuter var femte dag. Efter sex veckor är du med minimal ansträngning uppe i en timme om dagen och det kommer ha positiv effekt på din psykiska hälsa.
Du kan givetvis också börja från till exempel 30 minuter och öka snabbare, exempelvis med 10 min var femte dag.
Läs mer om motion mot depression
Möt dina rädslor
Ge inte efter för att det känns svårt eller motigt. Är du nedstämd eller har ångest, är det lätt att börja undvika andra. De är också lätt att vänja sig vid ensamheten. Men ensamhet leder ofta till att självkänslan försämras, vilket i sin tur kan leda till att du drar dig undan ännu mer, och till slut helt undviker att gå ut, resa eller möta andra.
Om du misstänker att du har hamnat i en sådan här utveckling, så är det viktigt att du möter dina rädslor. Är du rädd för att träffa andra – träffa andra, är du rädd för att prata och ta för dig, börja träna på det och så vidare. Det är också viktigt att ta hjälp, att berätta för närstående och/eller ta kontakt med en psykolog.
Läs mer om att möta sin oro.
Byt ut alkoholen
Alkohol kan lätt bli ett stort problem. En vanlig ingång är att man dricker lite mer än vanligt för att stå ut med sina känslor, eller dölja sina känslor för andra genom att via alkoholens inverkan visa upp en mer utåtriktad sida av sig själv. Eller så dricker man utan annan anledning än att driva undan känslor av tristess.
Men alkohol löser inga problem. De blir istället fler och värre. Alkohol kan också förstärka depression och känslor av nedstämdhet.
Misstänker du att du borde dra ner på alkoholen, ta gärna kontakt med någon av de anonyma stödgrupper som finns.
Ät hälsosamt
Många förlorar sin aptit under perioder av nedstämdhet. Ibland så mycket att de riskerar undernäring. Andra finner tröst i att äta och går ofrivilligt upp i vikt. Det är bra att vara medveten om detta och inte lasta sig själv för det. Att vara medveten om detta är också att inte låta kroppen styra för mycket.
Det är till stor hjälp om du skaffar dig rutiner så att du vet att du får i dig rätt mängd mat som är nyttig. Får du ändå problem, tveka inte att ta kontakt med din husläkare och/eller be om råd av en dietist.
Tar du antidepressiva läkemedel kan de påverka både aptit och ämnesomsättning. Det innebär att kroppens egna signaler för mat är ännu mindre att lita på och då blir rutiner i motsvarande grad än mer viktiga.
Är du bekymrad över viktminskning, viktuppgång eller undrar om antidepressiva påverkar din aptit, ta kontakt med din husläkare.
Sätt rutiner för din sömn
Många som känner sig nedstämda, vänder på dygnet och faller in i en dygnsrytm som ger kortare sömnperioder som är av sämre kvalitet. Att vända på dygnet brukar påverka även måltiderna och leder många gånger till att man äter färre och sämre lagade måltider och istället småäter snacks och godis.
Gör ditt bästa för att skapa en rutin där du går upp en viss tid på morgonen och lägger dig åtta timmar innan. Håll dig till den rutinen så mycket du kan, även över helgerna. Det gör att du får mer dagsljus och det underlättar ditt sociala liv.
Sök hjälp
Har du varit nedstämd eller deprimerad mer än några veckor i sträck bör du söka hjälp.
Känns livet meningslöst och inte värt att leva, eller om du har tankar på att skada dig själv, måste du omedelbart söka hjälp. Sådana tankar är signaler på att du omgående behöver någon att prata med.
Depression kan behandlas på många olika sätt. Samtalsterapi är det vi rekommenderar i de flesta fall. Men det finns även antidepressiva läkemedel och självhjälp. Du kan läsa mer om antidepressiva läkemedel här.
Vid akut behov, kontakta någon av de hjälplinjer som finns.
Har du tidgare haft en depression eller längre perioder av kraftig ångest, sök hjälp omedelbart. Risken att få en djupare depression är större om du haft en tidigare.
Av Björn Granberg
Publicerad 2016-10-02. Faktagranskning av Kristina Pettersson, Leg. psykoterapeut .