Psykoterapi online hos Dininsida

Psykoterapi online hos Dininsida fungerar ungefär som att besöka oss.  Skillnaden är att du, eller ni om det handlar om parterapi, möter psykologen på skärmen istället för att göra ett fysiskt besök.

Psykoterapi via internet är ganska nytt och växer snabbt. Utvecklingen sker främst av små företag som utvecklar tekniker som anpassats till behoven inom offentlig sektor. På Dininsida utvecklar vi också online-terapier men vi gör det för att möta klienternas behov av ökad tillgänglighet.

Online-terapi på Dininsida

Med online-terapi på Dininsida får du lika mycket tid med din psykoterapeut som om du gjort ett besök på mottagningen. Skillnaden är att ni ser varandra på en bildskärm istället. Online-terapi kan vara det huvudsakliga sättet att mötas eller ett komplement för att bibehålla kontinuitet i vanlig psykoterapi där ni möts fysiskt.

Tidsbokning sker som vanligt genom att kontakta oss via ett kontaktformulär eller att ringa. Du kan också hitta tider i vår boka-direktkalender. Vissa villkor gäller för online-terapi, se villkoren här.

Brevterapi på Dininsida

Brevterapi är en ny form av onlineterapi som vi utvecklar på Dininsida. Här brevväxlar du genom att skriva fri text till din psykoterapeut. Du har stor egen frihet och får respons i brevform av din terapeut. Det är en effektiv form av psykoterapi eftersom skrivandet ger en snabbare och mer förankrande bearbetning jämfört med samtal.

Videosamtal för par

I parterapi som sker online kan paret dela på en enhet eller ha varsin. Delar ni som par på en enhet är det bra om ni kan placera er så att ni syns samtidigt i bild.

Tips för bättre videosamtal

Att se varandra i ett terapeutiskt samtal har betydelse för hur bra dina samtal blir och hur mycket du som klient får ut av det du lägger ner i form av tid och pengar. Här är några knep som förbättrar samtalens kvalitet.

  • Placera kameran i ögonhöjd så att du tittar rakt fram. Har du en bärbar dator på ett bord är det vanligen för låg placering av datorn.
  • Kontrollera bilden på dig själv i Skype och försök få med det mesta av överkroppen i bilden.
  • Sitt eller stå på en plats där ljuset kommer framifrån eller snett framifrån. Finns fönster eller starka lampor i rummet bör de vara framför dig, aldrig bakom.
  • Stäng av alla andra program i datorn så att de inte stör.
  • Sätt telefon eller surfplatta i tyst läge.
  • Vi rekommenderar inte Skype av sekretess- och andra skäl. Om ni ändå använder det sätt programmet i läge Stör ej.
  • Be personer som eventuellt befinner sig i angränsande rum att lämna dig ifred under terapin och gärna en stund efteråt.
  • Skype Instruktionsvideo (öppnas i nytt fönster)

Skype är inget måste

De flesta är bekanta med Skype, men det brukar fungera lika bra med FaceTime eller någon annan tjänst. Från vissa länder är det svårt att få uppkopplingen tillräckligt bra och de fallen har vi använt andra tekniker med enbart röst. Men det går inte att komma ifrån att bild ger en bättre kontakt och därför är att föredra.

Onlineterapi inom offentlig sektor

Inom offentlig sektor utvecklas onlineterapier för människor med utmattningssyndrom, nedstämdhet med mera, som man annars inte skulle ha möjlighet att erbjuda någon psykoterapi. Dessa onlineterapier tas fram för att hjälpa, samtidigt som de ska vara personalbesparande. De dubbla målen gör att de utformas som en personligt anpassad onlinekurs. Det gör att de fungerar för vissa personer med viss begränsad problematik. Studier som gjorts på dessa former av onlineterapi visar att ungefär hälften av dem som bedömts ha en problematik som passar denna form av onlineterapi blir hjälpta.

Av Björn Granberg, 2 aug 2016.

Click to access the login or register cheese