Dans på recept

Fysisk aktivitet på recept – kan vara dans

Fysisk aktivitet på recept – på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm, javisst. Men när? 1700-talet? Knappen som gör att ljuset kan regleras steglöst, musiken som går att slå av och på med en fingertopps lätta duttande och mobiltelefoner som surrar till placerar oss här och nu.

Det är 2015 en höstkväll i slutet av oktober. Kristallkronans mjuka, gammalmodiga ljus, dörrklockans kling-klong, husen och torget utanför som funnits i flera hundra år, de höga fönstren med djupa fönsternischer, får tanken och fantasin att fladdra till.

Tider och epoker möts

Rummet, lite större än ett ordinärt vardagsrum, högt i tak, med vackra stuckaturer och det underbara gamla trägolvet som suckar under våra dansande fötter, härbärgerar oss alla. Fjorton besökande och två ledare från DansSteget som generöst fått låna Dinisidas stora samlingsrum för kvällens event. Drop-in för DansSteget. På Dininsida. Vi har hamnat helt rätt.

Jill Taube
Jill Taube med passion för Fysisk aktivitet på recept.

Bukett av terapiformer

Här händer det massor av saker varje dag och ibland på kvällarna. En bukett av terapiformer och en grupp med kompetenta terapeuter har ett utbud som sträcker sig utanför det vanliga.  Vad sägs om onlineterapi? Att via nätet eller telefon ha kontakt med en terapeut. Så självklart att hänga med i utvecklingen och använda sig av modern teknik.

Att utforska kroppens roll i sitt psykiska mående kan man göra här på Dininsida. Under fliken metoder ovan hittar man förutom vanlig psykoterapi, parterapi med mera också kroppspsykoterapier såsom Dansterapi.

Kroppen läker själen

För att låta kroppen vara med och läka själen är en riktigt bra idé. Psykisk ohälsa är vanligt och ökar dessutom och behandlingsalternativ för att både förebygga och behandla det, måste hålla jämna steg eller ännu hellre, vara några före.

Forskning om hur depression och ångest som exempel kan behandlas med träning finns det gott om och det ökar. Det är ju inte alls konstigt och kunskapen finns och har funnits hos oss människor i många år. Vem har inte hört talas om en sund själ i en sund kropp.

Stöd till fysisk aktivitet

Med det är inte alltid lätt att röra på sig tillräckligt mycket eller att börja, om man varit en ”soffpotatis” och särskilt svårt kan det vara när ohälsa drabbar oss. Så det går att få stöd för att bli mer fysisk aktiv i allmänhet, men också i synnerhet som en behandling mot en viss sjukdom går att få i hälso- och sjukvården.

Metoden heter Fysisk aktivitet på recept (FaR) och är en behandling bland alla andra. Precis som med ett recept på läkemedel finns det en orsak till ordinationen, exempelvis depression och så en behandling, i det här fallet fysisk aktivitet.

Patienten och den sjukvårdspersonal som skriver receptet (det behöver inte vara en läkare) kommer överens om vilken träning som skulle passa, både utifrån det tillstånd som patienten har och vilken forskning som stöttar det och förstås den aktivitet som patienten kan tänka sig.  Här finns också stöd att få med att hitta lämpliga former och ställen via farledare.se

Du kan alltså vända dig till hälso- och sjukvården och be om ett recept på fysisk aktivitet om du så behöver.

Hur kommer dansen in i det här?

Den allra bästa motionen är den som blir av. Dans är ett sätt som många uppskattar. Roligt och härligt och ibland alldeles, alldeles underbart. Forskning visar att dans förbättrar vår hälsa, förebygger demens, att unga kvinnor med psykisk ohälsa mår så mycket bättre av att dansa, som några exempel.

Blir du nyfiken?

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Mer intresserad av att arbeta mer utifrån kroppen här på Dininsida?

FYSS, som betyder Fysisk aktivitet som prevention och som behandling, har en egen hemsida med uppdaterade kapitel. Metoden FaR, det vill säga Fysisk aktivitet på recept har en alldeles egen hemsida i vårt län, farledare.se.

Vi från DansSteget blir förstås superglada om ni kikar in hos oss! Varmt välkomna!

Dansen utifrån och in. Din Insida inifrån och ut. Kan det finnas en bättre kombo?

Och från min insida till Dininsida, tack igen!

Jill