Retreat i Värmland

Vad en retreat i Värmland har med psykoterapi att göra

Ordet retreat betyder reträtt, att retirera, att lämna sin invanda plats och ta sig någon annanstans. Jag har haft förmånen att vara tio dagar på retreat i Värmland.

Vistelsen ingick i en utbildning för yogalärare. Fokus var att utöva yoga och meditation, samt att fördjupa sig i att undervisa i dessa metoder.

Jag skulle även få lära mig mer om ayurveda, en indisk livsfilosofi med helhetssyn på livet, ett sätt att leva som ger balans i tillvaron. Kosten är central i denna livsstil, att äta på ett sätt som stämmer med olika kroppstyper. I helhetssynen ingår att se individen som en del av naturen, att bli medveten om att grundämnena som även bygger upp oss, finns i allt som existerar.

Värmlandsskogens sprakande färger omgav den vackra kursgården där vi 28 stycken skulle vara tillsammans. Den friska luften var påtaglig och det stod klart att vi förflyttat oss från en plats till en helt annan.

Vi landade i de vi är

Retreaten var igång. Efter tidigt uppvaknande varje morgon vid 5.30 ägnade vi oss åt olika reningstekniker. Nässköljning, tungskrapande, insmörjning av olja innan duschen. Dagarna fylldes sedan med yoga. Yoga i olika former och stilar.

Upplevelsen av närvaro förstärktes av den inspirerande miljön. I de vackra salarna värmdes vi dagligen av den eld som sprakade i kaminerna som fanns där. Vi mediterade, njöt av den hälsosamma maten och tog sköna promenader på skogsvägar i omgivningarna. Sömnen var djup efter dagens rika innehåll.

En uppgift under retreaten var att leda kurskamraterna i ett ihopsatt yogaprogram och få konstruktiv feed-back på undervisningen. Detta utvecklade sig till fina stunder under eftermiddagarna då vi tillsammans växte i vår roll som yogalärare. Under vår lediga tid fanns det utrymme för medmänskliga möten, samtal, gällande kursen och livet.

Vi var alla påfyllda när vi åkte därifrån. Starkare i oss själva, i kropparna och i vårt inre. Framför allt tog vi med oss erfarenheter som fått oss att stå stabilare i vår roll som yogalärare och som människor i våra liv. De integrerade erfarenheterna lever vidare. Vi hade helt enkelt gett oss tid att landa mer i de vi är.

Finn din egen reträttplats

Skulle man kunna se på hela livet som en retreat? På ett sätt tror jag att de flesta längtar efter att komma i kontakt med sig själva och att kunna leva det liv som ens inre viskar om. Det passar inte alla att resa iväg utan det går att finna utvecklande reträttplatser där man är.

Att ge sig tid att reflektera, komma i balans, kan vara att gå i psykoterapi eller någon annan behandlingsform som passar en. En regelbunden behandling kan öppna dörrar som eventuellt kärvat fast och verkligen få en att ta mer och mer medvetna steg för att ta sig någon annanstans. Både en inre och yttre förändring kan ske.

Psykoterapi en bra retreat i vardagen!

En timme i veckan när man går i behandling, kan öppna till en egen retreat som får en att ta time-out från det som inte fungerar, möta sig själv på ett djupare plan och tillåta sig att växa in i det liv som man vill leva. Bli mer av den man redan är.

Dininsida erbjuder flera olika behandlingsformer som passar olika personer och som just kan fungera som den retreat många längtar efter.

När den egna retreatplatsen stabiliserats inom en kan den följa med och finnas där, oavsett yttre fysisk plats. En retreat lång eller kort, borta eller hemma, har ingen direkt betydelse om den inte sipprar in i vardagen och börjar levas!

Karin Holgersson är psykoterapeut och arbetar främst med brevterapi.

1 reaktion på ”Vad en retreat i Värmland har med psykoterapi att göra”

  1. Tack för den här påminnelsen! Hade nog inte insett vad du menade om jag inte kommit hem från ett yogapass på SATS alldeles nyss med en känsla av att verkligen trivas i kroppen – lugn fin hälsosam superenerrgi – sån där som man tror man ska få om man köper pauluns supergröt eller något. Du vet 🙂

    Så läste jag din blogg och blev först förfärad – vad är det vi håller på med egentligen? Och sedan tacksam – Ja, det går ju att leva i stan. Det går att ta hand som sig själv och och må bra. Riktigt bra.
    Tack för tipsen Karin!

Kommentarer är stängda.