Vad har du högst upp på din lista över nyårslöften för 2016? Att bli fit och få en drömkropp? Lägga mer tid på familj och barn? Kanske satsa rejält på relationen – eller på karriären? Eller kryssar du i allt – för nu jäklar ska den där känslan av lycka infinna sig?
Jag tror de flesta funderar i liknande banor kring sina nyårslöften. Men, (suck) det är ju tyvärr inte så det funkar, det vet vi nog alla innerst inne. För med några nyår bakom sig och lika många spruckna löften kommer erfarenheten: Det finns ingen snabbfix för den där åtråvärda lyckokänslan.
Däremot är det väl känt att många små förändringar långsamt kan leda mot just det.
Så här de sista dagarna innan 2016 vill jag ge därför ge några sådana tips på små förändringar som jag själv har erfarenhet av och tillsammans ger en lite annorlunda och troligtvis mer lycklig tillvaro.
De är opretentiösa och enkla och det är just det som är poängen.
1. Ta det lugnt
De flesta av oss lever livet halvt lutande framåt med ena foten svävande i framtiden. I tanken kanske vi till och med redan är där, och då blir nuet mest ett besvärligt hinder som envist klistrar sig fast.
Denna strävan framåt är en del av vår livstil men gör oss knappast lyckliga.
Sätt av tid för att göra precis ingenting. Markera den tiden i din kalender och försvara den som om din lycka hänger på det (vilket den till viss del gör). Ställ in dig på att missa en massa saker – men istället för att ha panik över det, upplev vad du istället får: En stund av egen tid – tid att hitta tillbaka till dig själv.
2. Ögonblick av närvaro
Livet består av en massa små ögonblick som passerar utan att vi reflekterar över dem. Kanske är det dags att börja göra det? Träna dig att vara helt närvarande i småsaker, som hur det egentligen känns när du borstar tänderna, exakt hur kläderna ligger mot din kropp. Hur låter egentligen fågeln i trädet du går förbi varje morgon på väg till jobbet? Och hur ser det där trädet ut?
3. Bra mat
Det är vetenskapligt bevisat att maten vi väljer att äta, direkt påverkar vår känsla av välbefinnande. Välj bra mat: Gröna färska saker, färsk frukt, nötter och måttligt med kött. Ät dig inte proppmätt. Välj riktigt bra sötsaker som mörk choklad.
4. Stäng av
Visste du att ljuset från en bildskärm har samma våglängd som dagsljus och att det får receptorer i ögonen att skicka signaler till övriga kroppen som säger ”Vakna, nu är det dag”? Undra på om det blir si och så med sömnen om det sista man gör innan man lägger sig är att titta på tv eller kolla mailen.
Stäng av telefon, paddor, datorer och tv-apparater ett par timmar innan du ska sova. Jag vet, det kan vara jättejobbigt för en jäktad person som ofta kopplar av med apparaterna. Men alla kan klara det och vinsterna är stora, det handlar om att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att tillgodogöra sig sömnen. Det inte bara gör dig lyckligare, det förlänger också ditt liv.
5. Ge bort
Vi lever i ett konsumtionssamhälle och det får oss att samla på oss saker. Är man inte uppmärksam kan man hamna i ett läge där sakerna äger en, istället för tvärtom. Skänk bort, rensa ut, sälj det du inte behöver och återta rummet omkring dig, vare sig det är ditt hem eller någon annan plats.
6. Andningen är din vän
Jag har en vän som är mindfulnessintruktör och han skickar då och då sms i stil med ”Hur är din andning just nu?”. Jag tog det som en ploj men så en dag insåg jag att min andning var helt olika vid olika tillfällen och jag började notera saker. Kom meddelandet när jag var lite jäktad kunde jag medvetet koncentrera mig på att förlänga andetagen och minska andingstakten. Det fick mig att snabbt bli lugnare. Att bli vän med min andning gjorde att jag fick en ökad känsla av kontroll över vardagen. Verkligen ett jättebra knep!
7. Var lagom
Perfekt finns inte, ändå är det så många av oss som strävar efter perfektionism i det de gör och hur de är. Lagom är bäst sägs det och rimligen så är det perfekta, helt enkelt lagom bra. Känns det svårt? Om det gör det så har du antagligen en hel del att vinna på att träna dig att vara lagom. Träna på att ha lagom bra relationer, vara lagom duktigt på jobbet, att vara en lagom bra förälder. Att vara lagom är perfekt!
8. Gilla att misslyckas
Träna bort rädsla att misslyckas och lär dig inse att andras kritik ofta handlar om dem själva och inte om dig. En paradox jag själv ofta använder mig av är att tänka ”Det ordnar sig, även om det inte går som jag vill.” Det gör att jag kan släppa min oro, slappna av och koncentrera mig på det som ska göras, istället för att spänna mig av oro. Det är helt ok att misslyckas.
9. Rör på dig
Många nyårslöften handlar om att börja träna. Många fallererar efter två, tre månader. Har man varit en soffpotatis så behöver man se en ambition att ”röra på sig mer” som ett projekt snarare än en quick fix.
Se det så här: Beroende på din ålder kan det ha tagit fem år, tio år, kanske ännu längre att bli otränad. Att komma i form behöver inte ta lika lång tid, men det är inte gjort på en månad, sällan ens på ett halvår eller ett år. Var snäll mot dig själv och din kropp och sätt upp ett realistiskt mål med rimliga delmål. Då kommer du ge dig själv en betydligt större chans att nå dit, och gör du det kommer du garanterat ha en större känsla av välbefinnande – även på vägen dit.
10. Ge till andra
Det finns de som menar att vi befinner oss i en övergångstid där vi går från ett samhälle där individualism och självcentrering har varit kärnvärden, till ett samhälle där en känsla av samhörighet med varandra och planeten kommer att dominera.
Hur det än ligger till med den saken och gemenskap som kommande kärnvärde så är det alla fall vetenskapligt bevisat att den största känslan av lycka kommer när vi ger till andra.
Att ge till andra, kan paradoxalt nog alltså vara den största gåvan att ge sig själv.