Vi är alla flyktingar

Gratis psykolog för flyktinghjälpare – idé värd att pröva?

Iscafe, arrangeras av Initiativ Samhällsutveckling. Det var här jag fick idén om gratis psykolog för flyktinghjälpare. En idé jag nu vill pröva.

Iscafe brukar hålla till i Dieselverkstan i Sickla. Temat för kvällen var diktaturen i Syrien, terrororganisationen IS (Daesh) och orsakerna till flyktingströmmarna.

Nyfiken satte jag mig i en soffa med en kopp varm choklad och såg mig om. Ungefär tio personer var där, lika många män och kvinnor. På bordet mellan oss har någon ställt en skål med mandlar och brutna bitar av mörk choklad.

En man ställer sig upp. Han presenterar sig som Hans och berättar att han med utgångsbok från en bok han läst, tänkte hålla ett anförande om IS.

Det han säger är intressant, och flera av de som sitter tillsammans med mig i soffan flikar in kommentarer och ställer frågor. Ett enkelt och opretentiöst samtal utvecklar sig som är lätt att hänga med i. Flera delar med sig av sina tankar och sådant de läst.

Stämningen är öppen och engagerad. Frågor ställs, oro luftas.  Ibland kommer klara tydliga svar och ibland blir en fråga hängande i luften. Alla är tagna, det märks. Det märks också att vissa är insatta på ett professionellt sätt och jobbar med frågorna till vardags.

Någonstans under denna diskussion börjar vi prata om de asylsökande som kommer hit, och om de svenska familjer som ställer upp för att hjälpa. Vilka utmaningar möter de familjer som öppnar sina hem och låter dessa människor i nöd bo hos dem, frågade jag. Någon svarade ungefär så här:

Dessa familjer behöver stöd och kunskap för att förstå hur de kan hjälpa de människor som kommer hit. Många är traumatiserade från strider, våldtäkter, eller bär på djup sorg efter att förlorat hem och vänner, kanske barn, partners och släktingar. Den plats där de växte upp är förstörd och borta. Det kommer bli problem om de inte får stöd att bearbeta de trauman de bär på.

Hm, tänkte jag: Här har vi Dininsida med många duktiga psykologer. Skulle man inte kunna koppla ihop dessa grupper?

Psykologerna donerar av sin tid

Nu, en vecka senare undersöker jag möjligheterna att skapa en webbplattform där psykotereputer och psykologer över hela landet snabbt kan anmäla om de har ledig tid att donera. I första hand tänker jag på återbuden som kommer och som psykologerna ändå får sittaav utan klient. Några jag pratat med säger att för en sådan här sak utan vidare kunna donera en eller ett par timmar i veckan utöver sina återbud. Fantastiskt!

Familjerna i sin tur skulle via sajten kunna få kontakt med en terapeut de kan prata med. Antingen besöksterapi men troligen är det mer praktiskt med Skype eller telefon.

Men bara till flyktinghjälpare

Webbplatsen skulle då kunna förmedla professionellt konsultationsstöd till familjer med flyktingar boende hos sig. Jag tror det skulle kunna vara riktigt bra men får ändå avsluta med att säga att det än så långe inte är ett löfte att denna webbplattform blir verklighet. För närvarande söker jag programmerare och formgivare som kan bygga den, liksom några finansiärer. Men idén är född och nu pratar jag med folk och ”drar i lite trådar”.

Hur det än blir, vill jag tacka Initiativ Samhällsutveckling för en inspirerande kväll.

Uppdatering 7 aug 2016

Tjänsten är utvecklad och har gått på prov under våren för att testa bokningsrutinerna mot psykologerna. Tjänsten planerar att öppna senare detta år.

OBS: Är du intresserad av att hålla dig uppdaterad om tjänsten, gör en intresseanmälan här.