tjejzonen utvärderas

Tjejzonen online-terapi utvärderad. Ser nya möjligheter!

ca 2 min

Tjejzonen är pionjärer i online-terapi. I det treåriga projektet Storasyster via webcam får utsatta tjejer stöd via Skype. Tjejzonen online-terapi är nu utvärderad och resultaten är mycket positiva.

Att kunna möta människor på internet har visat sig ge nya fördelar, speciellt för de unga som växt upp med att klicka, scrolla, spela och chatta online.

Ungdomarna upplever att nätet ger de ett större handlingsutrymme när de pratar med vuxna om sådant som känns svårt och personligt. Kontakten är mer på deras villkor och de kan själva reglera närhet och avstånd. Saker som är betydligt svårare i mötet ansikte mot ansikte i verkligheten*.

Nu har det visat sig att det finns stor potential att förebygga och lindra psykisk ohälsa med hjälp av stödjande relationer online.

Det treåriga projektet Storasyster via webcam hos stödorganisationen Tjejzonen har undersökt effekten av stödsamtal via nätet. De erbjuder unga tjejer i åldern 12-25, en ”storasyster” att skypa och chatta med en timme i veckan under ett års tid.

– På Skype är det tjejerna som bestämmer hur och när de vill prata. De kan välja att använda webbkameran för att mötas ansikte mot ansikte med sin Storasyster eller att bara skriva på chatten dagar när det är för jobbigt att möta någons blick, säger Maria Munkesjö, projektledare på Tjejzonen, i ett pressmeddelande.

Genom att det är så enkelt och otvunget för de unga att möta en något äldre person via Skype vågar de våga bygga en tillitsfull relation och börja prata om det allra svåraste i deras liv. Det har i sin tur stor betydelse för psykisk hälsa.

På Dininsida följer vi detta med intresse och tycker det är mycket bra och tror terapi online, antingen via Skype, brev, chatt eller på annat sätt kommer växa starkt.

Källor:
Löfberg, Cecilia & Aspán, Margareta (2011) Digitala erbjudanden, Ungas erfarenheter av information, stöd och samspel med vuxna online. Forskningsrapport Stockholms universitet: Institutionen för pedagogik och didaktik.
Projektrapport 2014: Storasyster online – Stödjande relationer via Skype i ideell verksamhet

0 Kommentarer

Kommentera

Ställ en fråga, kritisera eller dela med dig av dina erfarenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *