ung flicka skär sig själv

Självmordstankar? Hjälp finns att få!

ca 2 min

För några månader sedan tog den svenske regissören Malik Bendejelloul livet av sig. Och nu har även den amerikanske skådespelaren Robin Williams ändat sitt liv.

Vi skakas och förtvivlas. Hur ska vi andra orka när inte ens de, som till synes har allt, orkar?

Har du självmordstankar finns det flera ställen där du kan få akut hjälp snabbt. Här är en tre bra ställen du kan höra av dig till för att ha någon att prata.

På lång sikt behöver du annan hjälp, som ger stärker dina möjligheter att leva ett bra liv utan att känna dig nedstämd eller deprimerad.

Många ställen där du kan få hjälp!

Varför får man självmordstankar

Självmordstankar kan utlösas av att du drabbats av en depression. Ett halmstrå att klänga sig fast vid, är att en depression går över även om det tar tid. Många behöver hjälp att orka igenom den tunga tiden. En depression läker i de allra flesta fall ut av sig själv inom sex månader. Har du varit deprimerad i mer än två veckor bör du söka hjälp snarast.

Att livet känns så smärtsamt att man inte vill leva längre kan ha många orsaker. Du kan ha förlorat någon som stått dig nära, varit utsatt för en våldshandling, drabbats av svår sjukdom eller blivit mobbad eller på annat sätt utstött och övergiven.
Men livet kan kännas motigt, meningslöst och hopplöst även utan att något drastiskt har hänt. Du kan ha stressat för mycket, misslyckats med något du ville uppnå, drabbats av en depression och/eller känna dig ensam och värdelös.

Stöd som hjälper dig på längre sikt

En terapeut kan aldrig ta bort de problem du har, men kan däremot hjälpa dig att bli mer motståndskraftig och lära dig att hantera dina problemen bättre. Du får kunskap som gör att du blir starkare och kanske känner dig lite mer nöjd med livet.

0 Kommentarer

Kommentera

Ställ en fråga, kritisera eller dela med dig av dina erfarenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *