psykoterapi minskar risk för suicid

Psykoterapi minskar risk för självmordsbenägen

ca 2 min

En studie som kommit visar att psykoterapi kan minska risken för självmord med 27 procent bland personer som tidigare har försökt ta sitt liv. Danmark är föregångsland för psykoterapi för självmordsbenägna.

Antalet personer som tar sitt liv i Sverige har ökat med drygt 200 personer per år. År 2011 var det 1 378 personer och bara två år senare var det totalt 1 606 personer som begick självmord. Hur många personer som har försökt ta sitt liv är svårt att fastställa eftersom det sällan rapporteras, men bara inom den slutna vården var det över 100 000 personer som försökte begå självmord år 2013.

Självmordsbenägna personer är ofta psykiskt sjuka. Många av dem är drabbade av depression eller schizofreni. Medicinering kan hjälpa, men det amerikanska forskarteamet ville nu undersöka effekten av psykoterapi.

– Vi vet att det är extra stor risk att människor som redan har försökt ta sitt liv ska upprepa sina försök, men vi visste inte vad det bästa sättet att hjälpa dem skulle kunna vara, säger forskarteamet på Department of Mental Health på Johns Hopkins i Baltimore, till tidskriften Medical News Today.

Psykoterapi på suicidprevent sedan länge

I Danmark har sucidpreventiva mottagningar erbjudit psykoterapi för självmordsbenägna ända sedan 1992. Det amerikanska teamet analyserade data därifrån på 65 000 personer som försökt begå självmord mellan 1992 och 2010. Resultatet är mycket hoppfullt.

Ett år efter att terapin upphört hade personer som genomgått i snitt sex till tio terapisessioner minskat risken för att ta livet av sig igen med 27 procent och de hade 38 procent lägre risk att dö överhuvudtaget än de som inte mottagit någon terapi.

Efter fem år var risken för upprepade självmordsförsök  hela 26 procent lägre i gruppen som fått psykoterapi. Det är en mycket stor hjälp för den som har självmordstankar eller är självmordsbenägen.

– Nu har vi bevis för att psykoterapeutisk behandling, som ger stöd och inte medicin, kan förebygga självmord bland människor som är i högriskgruppen för att ta livet av sig, säger Annette Erlangsen på Department of Mental Health at Johns Hopkins till Medical News Today.

Om du behöver hjälp nu

På Dininsida har vi lång erfarenhet av suicidprevention och vi erbjuder många former av psykoterapi. Har du självmordstankar och vill prata med en psykoterapeut om vilken terapiform som passar dig bäst, kontakta oss här.

Behöver du akut hjälp – ring Nationella hjälplinjen, tel 020-22 00 60.

Läs fler artiklar om självmord: Alla sidor om självmord.

Källa: Studien publicerades i The Lancet Psychiatry och finns att läsa om i Medical News Today.

0 Kommentarer

Kommentera

Ställ en fråga, kritisera eller dela med dig av dina erfarenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *