Självkänsla

Självkänsla handlar om hur du uppfattar ditt eget värde, vem du är innerst inne med både starka och svaga sidor. Hur du tänker om dig själv är det som främst påverkar din självkänsla.

God självkänsla. Är självkänslan god påverkas man inte särskilt mycket av vad andra tycker och tänker. Man känner sitt självvärde, vågar vara sig själv och har inget behov att jämföra sig med andra på ett sätt som påverkar hur de mår. Dessa personer brukar var förhållandevis stabila utan större behov att värdera eller döma andra i särskilt hög utsträckning.

Låg självkänsla. Är självkänslan låg kan man påverkas mycket av enstaka negativa kommentarer. Man har lätt att jämföra sig med andra och ser gärna tecken på att andra är bättre och man själv sämre på något vis.

Överdrivet självvärde är också låg självkänsla

Att skatta sig själv allt för högt är även det ett tecken på att självkänslan är låg. Även om det utåt sett kan verka som om dessa personer har god självkänsla är det ofta ett finurligt sätt att maskera en låg självkänsla. På kort sikt fungerar det, men i längden tar känslor av ensamhet och/eller depression över.

Låg självkänsla sitter ofta djupt. Låg självkänsla behandlas i enskild psykoterapi med inriktning på psykodynamisk psykoterapi och kanske metoder som Lifespan integration terapi och Compassionfokuserad terapi.

Related termer

Kommentarer inaktiverade.