Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en behandling som kan ersätta traditonella mediciner. FaR kan man få ordinerat av husläkaren, en leg. psykolog eller annan legitimerad sjukvårdspersonal. Det måste finnas en orsak till ordinationen, exempelvis depression.

Precis som andra recept föreskrivs en behandling, i det här fallet fysisk aktivitet. Exempel på aktiviteter kan vara vattengympa, gruppträning, spinncykling, löpning, ridning, simning, promenader, vardagsmotion och mycket annat.

Klienten kommer överens med den som skriver ut receptet om vilken form av träning som passar med tanke på behandlingens syfte, allmänt hälsotillstånd och personlig förmåga och vad patienten själv tycker.

Läs om betydelsen av motion för den psykiska hälsan i sektionen för självhjälp.

Relaterat till fysisk aktivitet på recept

FaR-ledare: Stöd att hitta lämpliga former och platser dit man kan vända sig för att få ledd fysisk aktivitet finns på farledare.se

FYSS är en kunskapsbok (Ungefär som FASS) om betydelsen av fysisk aktivitet för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd och på så vis en grund för utskrivning av motion på recept. Boken har 47 kapitel uppdelade på olika diagnoser.

Läs även blogginlägget Motion på recept – kan vara dans!

Related termer

Kommentarer inaktiverade.