depression vad alla bör veta

Vad alla bör veta om depression

ca 3 min

Psykologistudenten Niklas Laninge frågade 5 000 psykologer vad de tyckte alla borde känna till om depression. Nu finns svaren samlade i en gratis guide.

– När Robin Williams tog livet av sig svämmade medierna över av texter om psykisk ohälsa, depression och självmord. Men trots att det är vanligare än man tror finns det ett stigma runt det – och folk måste förstå att det här är ett allvarligt problem, säger psykologstudenten Niklas Laninge.

Han driver läroplattformen Daily bits of och bestämde sig för att fråga de som verkligen kan något om psykisk ohälsa. Han ställde följande fråga till en grupp på Facebook med över 5 000 psykologer:

Nämn en sak du tycker att alla borde känna till om depression

Svaren strömmade in. Korta, långa, konkret rådgivande och eller tankeväckande. Viktiga texter för dig som mår dåligt, känner någon som mår dåligt eller bara förstått att vi måste ta det här med den växande psykiska ohälsan på allvar. Niklas Laninge har sammanställt 80 av svaren i en pdf som nu sprids över nätet.

Gav förvånande insikter om depression

Niklas Laninge, påhittig student.

Niklas Laninge, påhittig student.

Här är några av de insikter som kom fram ur de 80 svar som Niklas Laninge fick fram:

  • Att man oftast inte kan vila sig ur en depression utan att man istället måste aktivera sig ur/med den.
  • Att det inte alltid betyder att den deprimerade mår bättre bara för att det verkar så utan att det kanske är beslutet att begå självmord som gör att personen upplevs som lättad.
  • Att illusionen om att depression är en kvinnosjukdom faktiskt hindrar många män från att söka hjälp.
  • Att ett överskott av negativa tankar leder till inaktivitet och undvikande.

Att depression kan drabba vem som helst när som helst är det svar som Niklas själv tycker är bland det viktigaste och mest oväntade.

– Det finns inga specifika situationer när man faller ner i en depression, det kan ske när man precis har fått barn, gift sig eller bytt jobb. Situationer som man tror är bra. Det hade jag inte tänkt på innan.

Mycket vanligt med depression

I guiden uppges att 5 till 25 procent av alla kvinnor och 3 till 10 procent av alla män drabbas av depression någon gång under sin livstid. Depression är bland den vanligaste orsaken till ohälsa, produktivitetsbortfall och arbetsoförmåga i världen.*

Att få tillbaka livslusten

Tyvärr är det vanligt att deprimerade personer isolerar sig, istället för att söka hjälp. Vänner är bra, men det bästa är att söka hjälp av någon med kunskap och erfarenhet som vet hur man hjälper någon som har en depression.

Guiden finns som kostnadsfri kurs i mejlform med 20 korta texter: Vad psykologer har att säga om att må dåligt

*Källa: Uppgiften är hämtad ur psykologen Liv Svirskys bok Rädslor, fobier och nedstämdhet hos unga.

0 Kommentarer

Kommentera

Ställ en fråga, kritisera eller dela med dig av dina erfarenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *